Beklæd en 6x4 tommer brødform med non-stick bagepapir. Forvarm ovnen til 175 C. (En 8 tommer rund kageform vil også fungere, og du kan fordoble opskriften på et standardbrød på 9x5). Brug et fint rivejern (eller en zester, hvis du har det), og riv appelsinen til en blanding skål, og sørg for at du ikke river ned til den bitre hvide marv. Skær appelsinen i halve og pres saften ud i en mindre skål (du har ca. 1/4 kop juice). Sæt til side.
Tilsæt smør og sukker i røreskålen med appelsinskal. Pisk med en håndmixer ved lav hastighed, til det er let og cremet. Tilsæt æg og vanilje og pisk til det er blandet.Tilsæt de malede mandler og semulje, pisk kort for at kombinere. Sigt derefter mel, salt og natron i. Pisk ved lav hastighed eller rør forsigtigt i hånden, indtil melet er inkorporeret.
Hæld appelsinjuice i og pisk, indtil du har en jævn, ret tyk dej. Overfør til den forberedte brødform og glat toppen.Bages i 45 til 50 minutter, indtil den er brunet på toppen (midten vil have en lille revne), og en tandstikker, der er stukket i midten, kommer ren ud.
I de sidste ti minutter af bagetiden kombineres sirup-ingredienserne i en lille gryde og koges i 8 til 10 minutter ved lav varme, indtil det tykner. Stil til side i et par minutter for at lade den tykne yderligere.Prik huller i kagen (mens den stadig er varm) og hæld den let afkølede sirup ud over den, og fordel den rundt efterhånden. Lad kagen køle helt af i selve formen, gerne natten over ved stuetemperatur. Selvom den måske ikke bliver helt gennemblødt, gør siruppen kagen super smagfuld og fugtig, så spring den ikke over.
Når den er helt afkølet og siruppen ser sat ud på toppen, skæres og graves i! Kagen er skrøbelig på grund af mandlerne og semulje, der ikke har så meget struktur som kun at bruge universalmel, så midterstykkerne kan være lidt svære at skære pænt, fordi det typisk er her, brødkager udvikler et revne. Hvis du er bekymret, kan du også afkøle kagen i cirka 30 minutter, før du skærer den i skiver, den smager fantastisk kold.
Opbevares ved stuetemperatur i 3 til 4 dage i en lufttæt dåse og i køleskabet i en uge. Den kan også fryses i længere tid. Glad bagning.